Iskren oglas o pijači Coca Cola in debelosti, ki ga v prevladujočih medijih ne boste videli

Katere škodljive sestavine so v Coca-Coli?

1. Gazirana voda: Običajna voda, v kateri raztopijo plin ogljikovega dioksida.
Vplivi na zdravje: Povezujejo ga z gnitjem zob. Lahko manjša plodnost. Obstaja sum, da je teratogen (sredstvo, ki moti normalni razvoj zarodkov).

2. Visokofruktozni koruzni sirup: Iz koruze pridelano sladilo. Koruzni škrob predelajo v koruzni sirup in ga nato obdelajo z encimi, s čimer glukozo pretvorijo v fruktozo.
Vplivi na zdravje: Višek lahko zviša tveganje zobne gnilobe, nenormalno pridobivanje telesne teže, ledvične kamne, putiko, raka na črevesju in diabetes. Večje količine so pri miših povzročile tumorje. Leta 2005 so v ZDA izdelanem visokofruktoznem sirupu odkrili sledi živega srebra.
Visokofruktozni koruzni sirup je skoraj nemogoče zaužiti v zmerni količini. Je prodoren, je povsod, še posebno v hrani, ki jo tržijo za otroke. Najbolje je izogniti se mu v celoti. Izogibajte se vsem jedem, kjer je uporabljen za sladilo.

3. Karamelna barva: Rjavo prehransko barvilo in okus, ki ju dobijo s segrevanjem sladkorja, običajno koruzni sirup. Za močnejšo barvo ga lahko obdelajo z amonijakom in žveplom.
Vplivi na zdravje: Lahko vsebuje amonijeve spojine. Lahko vpliva na želodec (gastrointestinalne težave), jetra in povzroča hiperaktivnost. Karamelno barvo, pridobljeno z amonijakom, povezujejo z zastrupljeno krvjo pri živalih. Povezana je z upadom števila belih krvničk in limfocitov.

4. Fosforna kislina: A colorless, odorless solution made from phosphate rock (not a food).
Vplivi na zdravje: Lahko vodi do izgube kalcija v kosteh in razžrtih zob. Draži oči, grlo, nos in dihala. Lahko povzroči osteoporozo. Povezana je s okvarami ledvic in ledvičnimi kamni. Ni hrana.
*Je korozivna, uporabljajo jo za odstranjevanje rje. Stisnjen aluminij, namočen v coca colo je možno uporabiti za odstranjevanje rje.

5. Naravni okusi: Okus, ki ne nastane kemijsko. Pridobljeni s fizičnimi procesi iz rastlin ali živali. Narejeni, da hrani dajejo okus in ne hranilne vrednosti. Lahko vsebuje mononatrijev glutinat.
Vplivi na zdravje: Neznani. Za različne jedi uporabljajo različne naravne okuse in procese. Naravno pridobljene sestavine so lahko spremenjene in tako nevarne. Pomnite, da uporabo besede 'naravni okusi' pogosto pametno izrabijo za zakritje uporabe škodljivih okusov.

6. Kofein: Kofein je grenak bel kristalinični ksantinski alkaloid, ki je psihoaktivni stimulant.
Vplivi na zdravje: Psihoaktiven in zasvoji. Lahko povzroča glavobole/migrene, bolezni srca ali depresijo. Povzroča okvare ob kotenju podgan. Lahko preide placentalno bariero. Ovira rast zarodka. Pri ženskah, ki spijejo količino kofeina od ene in pol do treh skodelic kave je lahko možnost splava skoraj podvojena.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si