Zunanji trdi mrežni disk Western Digital My Book World Edition II 1000 GB

Mnogo več je domov z več računalniki in tako nastanejo tudi potrebe po nekem centraliziranem oziroma skupnem hranjenju podatkov. Naprava, kot je My Book World Edition, je tako idealna rešitev za skupno hrambo digitalnih vsebin.
Obstajajo tudi rešitve, pri katerih disk(e) vgradite kar sami, lahko pa kupite My Book World Edition II in tako imate rešitev, ki brez dodatnega dela že deluje.

Strojna oprema
Western Digital My Book World II V ohišju sta dva 500 GB SATA diska s 7200 RPM, ki ju lahko nastavite kot en ogromen disk (oziroma particijo) ali kot "secure volume" (RAID 1).
My Book se v vašo mrežo poveže prek gigabitne ethernet povezave, nima pa vgrajene brezžične povezave.
Edini priključek USB na zadnji strani je namenjen dodatnim pomnilniškim enotam, ki so lahko zunanji ključki USB ali trdi diski na USB.
Western Digital končnim uporabnikom dovoli zamenjavo okvarjenih trdih diskov. Ohišje je dokaj enostavno odpreti.
V ohišju je tudi 80mm ventilator, ki skrbi za hlajenje, je pa dokaj glasen. Lahko ga zamenjate z drugim, tišjim ventilatorjem, vendar se prepričajte, da je primeren za hlajenje notranjosti. Z menjavo ventilatorja pa garancija ne velja več!
Za uporabo diska in dostop do datotek, shranjenih na disku, vam ni potrebno namestiti priložene programske opreme MioNet. V Explorerju morate v naslovno vrstico le vpisati naslov IP, na primer: \\192.168.1.99 (odvisno, na katerem IP-ju je v vašem omrežju).
MioNet omogoča tudi souporabo datotek prek interneta, vendar tega nisem preizkusil, ker disk uporabljam le znotraj, se pravi v hiši.
Za dovolj hitro delovanje preko mreže potrebujete gigabit ethernet, saj pri 100 MB/s povezavi postane mreža ozko grlo.

Še končne misli
Če imate bolj glasen računalnik, ventilatorja v My Book World v času delovanja ne boste slišali. Če je pa računalnik bolj 'tihe sorte', bo pa hrup bolj opazen.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si