Ministri švedske vlade: Monsanto naženimo s Švedske

Ne želimo gensko spremenjene hrane.
Ne želimo gensko spremenjenih semen, zelenjave in sadja.
Ne želimo jesti krav, piščancev in rib, ki jih hranijo z gensko spremenjeno krmo.

Vir: change.org

Zakaj ne želimo gensko spremenjene hrane in izdelkov?

Stvar ni v tem, če gensko spremenjeni organizmi (GSO) vplivajo na človeško zdravje ali ne, vprašanje je bolj do katerega obsega vplivajo na nas. Mnoge raziskave na živalih jasno dokazujejo, da gensko spremenjeni organizmi povzročajo alergije, težave z jetri, neplodnost in celo smrt. Resnica je takšna: mi, ljudje, smo poskusni zajčki za izdelke, ki resno vplivajo na naše zdravje in tega ne moremo sprejeti.

Poleg tega ne moremo sprejeti dejstva, da družba v zasebni lasti, katere primarni cilj je ustvarjanje dobička za delničarje, ogroža zdravje planeta in tamkajšnjega prebivalstva. Želimo ustaviti Monsanto.

Razlogi za prepoved družbe Monsanto:

1. Monsanto brez resnih raziskav o vplivih na življenje gensko spreminja rastline. 
Ne želimo jesti hrane, ki je gensko spremenjena.

2. Monsanto je patentiral mnogo rastlin in želi pridobiti patente še za nove. 
Močno nasprotujemo, da si lahko nekdo, družba ali posameznik, lasti nekaj, kar je splošno dobro in je nastalo na planetu, kjer živimo.

3. Na Švedskem so že nekaj let testni nasadi GSO. Med drugimi za temi preizkusi stoji tudi Monsanto. 
Zahtevamo, da se ti testi ustavijo in da se družbi Monsanto prepove opravljanje tovrstnih testov na Švedskem.

4. Monsanto trdi, da so gensko spremenjene rastline pod nadzorom, vendar so sedaj odkrili sadike GSO tudi na mnogih krajih drugod. 
V naših ekosistemih ne želimo prosto rastočih gensko spremenjenih rastlin.

5. Monsanto kmetom preprečuje shranjevanje semen in jih toži, če sejejo semena od prejšnje žetve. Monsanto vlaga tudi zajetno število tožb proti kmetom zaradi navzkrižnega opraševanja. To pomeni, da v primeru, če običajne posevke okužijo semena Monsanta z druge njive, Monsanto toži kmeta zaradi nezakonitega gojenja patentiranih semen.
Podpiramo pravico kmetov do shranjevanja semen in kljubovanje Monsantovemu zatiranju.

6. Monsanto je močno tržil semena v državah v razvoju kot 'čudežna semena' in družba ta draga semena prodaja skupaj s škropivi in pesticidi. Tovrstna semena in izdelki kmete stanejo veliko več, kot si lahko privoščijo, kar jih prisili v izposojanje denarja od bank ali posojilodajalcev. 
Vendar pa rastline iz gensko spremenjenih semen ravno tako, kot običajne, uničujejo škodljivci in vremenske razmere. V Indiji so v preteklih letih zaradi tega tisoči kmetov naredili samomor, saj so zapadli v dolgove, ko so morali kupovati semena, pesticide in herbicide družbe Monsanto ali njenih podružnic. 
Monsanto mora prevzeti odgovornost ter priznati povezavo med tržno strategijo in škodljivim vplivom, ki ga ima na ljudi v državah v razvoju.

7. Večina Monsantovih rastlin je narejena tako, da so odporne na round-up, herbicid proti plevelu. Round-up ne le uničuje plevel, temveč tudi mikroorganizme v zemlji, ki so bistveni za ekosistem. 
Želimo, da narava ostane naravna. Gensko spremenjeno monokulturno kmetijstvo uničuje biotsko raznolikost.

8. Albert Einstein je dejal: "Če z zemeljskega obličja izginejo čebele, bodo imeli ljudje za preživetje le še štiri leta." Trenutno umira ogromno čebel. Na splošno obstaja sum, da je to povezano s povečano uporabo pesticidov, kot je na primer Monsantov round-up. EU je ravnokar prepovedala uporabo neonikotinoidov, kar je ogromen korak za okrevanje čebel, vendar mora slediti tudi preostanek sveta. 
Menimo, da so čebele za medsebojno povezane ekosisteme ključnega pomena. Ne bomo tiho stali in opazovali tega očitnega uničevanja življenja na planetu Zemlja.

9. Monsanto trdi, da so GSO odgovor na svetovno lakoto in rastoče prebivalstvo. 
Nasprotujemo trditvam, da so GSO prava pot za izkoreninjenje svetovne lakote. Trajnostno eko kmetovanje lahko prinese večje donose brez ogrožanja človekovega zdravja in ekosistemov planeta.

Stopimo skupaj in vzemimo nazaj našo hrano – v eni državi naenkrat.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si