Lobisti za pesticide, ki jih znanstveniki povezujejo s pogini čebel, porabijo milijone evrov za ohranitev kemikalij

Washington, ZDA – Lobisti za kemični pesticid bijejo večmilijonsko bitko, s katero želijo preprečili predpise za kemikalije, povezane z lanskoletnimi pogini čebel opraševalk.

Vir: Huffington Post

CropLife America, trgovinska zveza, ki predstavlja več kot 90 največjih agrokemijskih izdelovalcev na svetu, je lani porabila skoraj 2 milijona evrov za lobiranje proti zakonom, ki bi povečali nadzor nad proizvodnjo in transferjem kemikalij, dvignili standarde za pitno vodo in financirali raziskave o vplivu pesticidov na ljudi.

Stroški lobiranja so del stalnega napadanja, ki ga je leta 2010 industrija pesticidov zaradi poskusa uvedbe zakonodaje zagnala proti administraciji predsednika Obame. Od leta 2008 je Croplife America lobistom dala 11 milijonov evrov in še 600.000 evrov v PAC, ki podpira kandidate za kongresnike, solidarne s kemično industrijo.

Vrsta pesticida, ki povzroča vedno več skrbi svetovnim znanstvenikom in čebelarjem, se imenuje neonikotinoidi. To je kemični bratranec nikotina. Neonikotinoidi so gensko vstavljeni v seme že pred sejanjem in obstanejo mnogo dlje od običajnih pesticidov v pršilu. Prejšnji teden je zaradi odobritve določenih vrst neonikov - tako jih imenujejo - skupina čebelarjev in okoljevarstvenikov iz ZDA vložila tožbo proti Agenciji za varstvo okolja (Environmental Protection Agency).

CropLife ugovarja, da so neoniki varni. Jay Vroom, predsednik CropLife America, je za New York Times ta teden dejal, da znanost 'podpira idejo, da so izdelki varni in na merljiv način ne vplivajo na zdravje oprašiteljev.' Leta 2011 je Vroom pri Croplife in povezanih podjetjih zaslužil 642.865 evrov plače in dodatkov.

Trenutni predsednik Croplife America je John Croshniak, strokovnjak za pesticide v kemičnem velikanu DuPont. Prejšnji predsednik, ki je odstopil leta 2011, je Bill Bucknell, poslovodja sektorja za insekticide v družbi Bayer, eni največjih tovarn kemikalij.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si