Devetnajstletni izumitelj odkril kako v manj kot petih letih očistiti svetovne oceane

'Naprava' za odstranitev kupa plastike

Predhodna zamisel, da bi svetovne oceane očistili kupov odpadne plastike, ni bila izvedljiva. Sedaj 19-letni izumitelj pravi, da je z njegovo fundacijo odkril način, kako očistiti svetovne oceane. In ne le pravi, da to lahko storimo, temveč da on lahko to stori v petih letih in iz tega ustvari dobiček.

Vir: vr-zone

Temu ogromnemu kupu plastičnih odpadkov pravijo 'velika pacifiška zaplata smeti' (Great Pacific Garbage Patch), včasih pa 'pacifiški vrtinec smeti' (Pacific Trash Vortex). Skratka, to je ogromna zbirka plastičnih delcev, ki se nabirajo v Pacifiku. Tudi drugi oceani imajo zbirke plastičnih odpadkov. Večina odpadkov v oceanih je plastika in predstavlja približno 90 % vseh odpadkov.

Znanstveniki so premlevali o različnih načinih odstranjevanja odpadkov, vendar na vprašanje ni bilo jasnega odgovora.

Sedaj 19. letni izumitelj Boyan Slat pravi, da lahko skoraj 20 milijard ton odpadkov odstranimo z njegovo zamislijo, ki jo je poimenoval oceanski lovilec smeti (ocean cleanup array). Izdelan je iz masivnega niza plavajočih vodnih ovir in ploščadi za predelavo, ki postopoma vsesavajo plavajočo plastiko, kot pri ogromnem dimniku.

Kot, v kakršnem je postavljen lovilec, omogoča, da gre plastika tja, kjer so plavajoče ploščadi za predelavo plastike. Na delu ploščadi za predelavo se ločijo živa bitja, kot je plankton, plastika pa ostane za reciklažo.

Kar pa je najbolj prepričljivo pri napravi je, da lahko, ko enkrat začne delovati, v samo petih letih očisti oceane! Zaskrbljujoča je tudi Slatova izjava, da zaradi prostranosti oceanov večina ljudi niti ne ve, kako onesnažene so te vode.

»Težava pri preventivnem delu je, da ni slik 'zaplat smeti', saj so odpadki razpršeni na milijonih kvadratnih kilometrov,« na spletni strani piše Slat. »S postavitvami naših lovilcev se smeti začnejo nabirati ob vodnih ovirah, s čimer jih je mogoče končno tudi videti v oceanih. Poudariti moramo pomembnost recikliranja in zmanjšanja naše porabe plastične embalaže.«

Slat je do ideje prišel v šoli in o zamisli napisal esej. Ko so ga objavili, je nemudoma pritegnil pozornost mnogih strokovnjakov za morja. Osvojil tudi različne nagrade, vključno z nagrado Best Technical Design 2012 z Delft University of Technology. 

Ko so ugotovili, da zamisel deluje, je pogumno ustanovil nepridobitno organizacijo z imenom The Ocean Cleanup Foundation. Skupina se osredotoča na cilj razvoja njegovega izuma, zbira sredstva za ta podvig in ga bo čim prej usposobila. Njegova zamisel bo rešila mnoge morske vrste rib in pomagala zmanjšati vsebnosti PCB in DDT, ki vplivajo na vse. Najbolje pa je, da vse deluje na energijo sonca in s pomočjo oceana.

Ne le to, da ima lastno napajanje, poleg tega prinaša tudi prihodek z recikliranjem, to je približno 450 milijonov evrov letno. Slatova spletna stran še navaja, da bi 'v bistvu prinesel več dobička, kot stane izvedba načrta. Povedano drugače: je dobičkonosen.'

Projekt je tudi na Facebooku.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si