Kaj resnično veste o krompirju

Radi jeste krompir, vendar se mu poskušate ubraniti, ker menite, da ni dober za vaše zdravje. To je zato, ker se ne zavedate manj znanih dobrih lastnosti krompirja. Poglejmo, kakšne so dobre strani krompirja, da boste lahko brez skrbi uživali ob različnih pripravah le-tega.

Prehranska vrednost krompirja
Krompir vsebuje veliko kalija, magnezija, fosforja, cinka, vitamina B in vitamina C. Malo nas ve, da ima krompir v primerjavi z drugimi svežimi vrstami zelenjave, kot je banana, največjo vsebnost kalija. Kalij je zelo pomemben za rast in ohranjanje telesnih celic. Različne druge sestavine, kot so flavonoidi, karotenoidi, kafeinska kislina in fitohranila, so tudi prisotne v krompirju in so osnova za zdravo telo.

1. Krompir je dober za vaše srce
To je ena izmed manj poznanih dobrih lastnosti krompirja, je pa res, da je krompir dober za vaše srce. Vitamin B6, ki je tudi v krompirju, potencialno nevaren homocistein pretvori v drugo, neškodljivo obliko. Na ta način krompir znižuje tveganje srčnih bolezni in ščiti vaše srce.

2. Krompir pospeši prebavo
Krompir je zaradi velike vsebnosti karbohidratov lahko prebavljiv. Ker je lahko prebavljiv in vsebuje tudi nežne vlaknine, je idealen za z energijo bogato dieto za bolnike in otroke z diarejo, ki ne morejo prebaviti težke hrane.

3. S krompirjem s kože izginejo madeži
Dobre lastnosti krompirja so odkrili tudi pri negi kože. Obrazna nega s pretlačenim surovim krompirjem v kombinaciji z medom pomaga pri negi mozoljev in peg na koži. Stisnjen ima tudi zdravilni učinek na opekline. Pretlačen krompir lahko uporabite tudi kot čistilno sredstvo; učinkovito mehča in čisti kožo na komolcih in na zadnji strani dlani.

4. Krompir uravnava krvni tlak
Če krvni tlak naraste zaradi napetosti in prebave, ga krompir učinkovito zniža. Vlaknine v krompirju zmanjšajo holesterol in v telesu izboljšajo delovanje inzulina. Nadalje o sestavini, imenovani kukoamin,  ki je tudi v krompirju, poročajo, da pomaga nižati krvni tlak.

5. Krompir vas obvaruje pred skorbutom
Skorbut je strahotna bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina C. Uživanje krompirja lahko to bolezen prepreči, saj je bogat z vitaminom C.

Če ima krompir toliko dobrih lastnosti, zakaj se mu potem v želji, da bi ostali zdravi, tako izogibamo? Krompir ni slab za naše zdravje. Dodatki in način priprave zdrav krompir spremenijo v mastno in slano hrano. Torej spremenite metode priprave, raje pripravite jedi s pečenim krompirjem in uživajte ob zdravem krompirju.

A vseeno velja opozorilo, da zelene dele odrežite, ker niso užitni, prav tako vse nagnite dele!
Poleg tega se je dobro držati pravila naših babic, ki so dejale, da krompirja nikoli ne pogrevamo.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si