Devet jedi, ki jih ne bi smeli nikdar (več) jesti

Pri tako številnih napačnih informacijah o hrani in kako ta vpliva na človekovo zdravje, je lahko odločanje za zdravo hrano za vas in vašo družino težko in vas zmede. Obstaja mnogo specifičnih jedi; vendar se je mnogim izmed teh v skoraj vseh okoliščinah najbolje izogniti, ker dejansko ne prinašajo zdravstvenih koristi, predstavljajo pa cel kup zdravstvenih tveganj. Spodaj je devet jedi, ki jih, če želite ohraniti dolgoročno zdravje, ne bi smeli nikdar več zaužiti.

Vir: NaturalNews

In katere so te nezdrave jedi?

1) Bel kruh in rafinirane vrste moke. Že po definiciji so bel kruh in vrste bele moke strupeni za vaše telo, ker so praktično brez vseh vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih pomembnih hranil. Zato telo ne ve, kako ustrezno prebaviti in presnoviti te takoimenovane hrane, kar lahko vodi v zdravstvene težave. Rafinirano belo moko tudi belijo s klorom in bromirajo. To sta dve strupeni kemikaliji, ki ju povezujejo s povzročanjem poškodb na ščitnici in drugih organih.

2) Zamrznjene jedi. Večina zamrznjenih pripravljenih jedi je polna konzervansov, predelane soli, hidriranih olj in drugih umetnih sestavin. Te jedi so že vnaprej skoraj dokončno skuhane ali pečene in tako je njihova vsebnost hranil minimalna (še posebno, če jih doma znova kuhate ali pečete v mikrovalovni pečici). Z izjemo nekaterih resnično zdravih znamk zamrznjenih jedi je večina le nekaj takega kot kup bolezni v škatli, torej se jim izogibajte in raje jejte svežo hrano. Pa tudi mikrovalovki se raje odrečite.

3) Beli riž. Tako kot pri belemu kruhu je tudi pri belemu rižu odstranjena večina hranil ter jedro ločijo od ovoja in poganjkov, dveh naravnih in bistvenih delov, zaradi katerih je riž rjav. Tudi takoimenovani 'obogateni' beli riž je prehransko nezadosten, saj telo to rafinirano hrano predeluje čisto drugače, kot beli riž, ki ga absorbira počasneje in ne povzroča enakega povišanja sladkorja v krvi, kot beli riž.

4) Pokovka za mikrovalovno pečico. To obdelano hrano imajo najraje obiskovalci kinematografov in ljubitelji prigrizkov, vendar je to ena najmanj zdravih jedi, kar jih lahko jeste. Praktično vse sestavine pokovke za mikrovalovno pečico, od gensko spremenjene koruze, do obdelane soli in konzervansov v obliki kemikalij za izboljšanje okusa, so nezdrave in povzročajo bolezni. Poleg tega koruza za mikrovalovko vsebuje kemikalijo, znano po imenu diacetil, ki lahko dejansko uniči vaša pljuča. Če obožujete pokovko, se raje držite organsko pridelane koruze, ki jo lahko pripravite sami v posodi in to z uporabo zdravih sestavin, kot je kokosovo olje, rastlinsko maslo in himalajska rožnata sol.

5) Mesni izdelki z zdravili, nitrati in nitriti. Obdelano meso, hrenovke, šunka in druge vrste mesa, ki ga prodajajo v špecerijah, je pogosto polno natrijevega nitrita in drugih kemičnih konzervansov, ki so povezani s povzročanjem srčnih bolezni in raka. Če jeste meso, jejte domače meso, brez nitritov in po možnost z organskih farm.

6) Najbolj običajen protein – energijske čokoladice. Po pogostem načinu oglaševanja bi morda pomislili, da so proteinske in energijske čokoladice dober dodatek k zdravi dieti. Vendar bolj pogosto kot ne, ti nadomestki obrokov vsebujejo obdelan sojin protein, prečiščen sladkor, hidrirano maščobo in druge škodljive aditive, ki pripomorejo h kronični bolezni. Vse energijske in proteinske čokoladice niso slabe. Vendar preberite podatke o sestavinah in preverite, kaj kupujete.

7) Margarina. Skriva se v vseh vrstah predelane hrane. Margarina je hidrirano transmaščobno olje in se ji zavoljo zdravja raje izognite. Nasprotno od splošnega prepričanja maslo in nasičene maščobe splošno gledano niso nezdrave, še posebno če jih pridobivajo pri pašniških živalih, ki se hranijo s travo, ne s koruzo, sojo ali silažo. In če živalske vrste maščobe niso za vas, se držite ekstra deviškega kokosovega olja ali olivnega olja, margarino pa raje pustite.

8) Sojino mleko in na osnovi soje izdelani nadomestki mesa. Ena največjih prevar v 'zdravi prehrani' sodobnih dni, norija s sojo, je kaprica, ki jo raje preskočite. Poleg dejstva, da so skoraj vse neorganske sestavine soje gensko spremenjenega porekla, večino dodatkov soji obdelajo s strupeno kemikalijo, znano po imenu heksan, ki jo povezujejo s povzročanjem okvar pri novorojenčkih, težavah pri reprodukciji in rakom. Soja, ki je niso fermentirali, je tudi zelo estrogena, kar lahko povzroči 'sesutje' naravnega hormonskega ranotežja.

9) 'Dietni' karkoliže. Mnogi takoimenovani 'dietni' izdelki, ki se pojavijo na trgu, vsebujejo umetna sladila, kot sta aspartam in sukraloza. Obe povezujejo s povzročanjem nevroloških poškodb, gastrointestinalnih težav in motijo endokrine. Številni dietni izdelki vsebujejo tudi dodatna sredstva za okus, ki nadomeščajo maščobo in druge naravne sestavine, ki so jih odstranili, da umetno zmanjšajo vsebnost kalorij. Namesto teh se raje držite polne hrane, ki je kar se da najbliže naravi, vključno s hranili z visokimi vsebnostmi maščob, ki so nastala, kot je želela narava, in vaše telo se bo odzvalo presenetljivo dobro.

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si