V prelomnem primeru Monsanto spoznan za krivega zaradi kemičnega onesnaženja

Francoski kmet, ki zaradi trajnih poškodb s škropivi ne more več opravljati rutinskih opravil, je na sodišču dobesedno doživel svoj dan in krivec njegovih poškodb je obtožen kemičnega onesnaženja. Sodišče v francoskem mestu Lyon je presodilo, da je Monsantova formula lasso za uničevanje plevela, ki vsebuje aktivno vsebino alaklor, pri Paulu Francoisu povzročila dosmrtne nevrološke poškodbe, ki se pojavljajo v obliki stalne izgube spomina, glavobolov in jecljanja med govorom.

Vir: worldtruth.tv

Poročila navajajo, da je 47-letni kmetovalec Monsanto tožil leta 2004, ko je med čiščenjem opreme rezervoarja za škropljenje vdihal izdelek lasso. Malo za tem je Francois opazil dalj časa trajajoče simptome, ki mu onemogočajo delo, in pravi, da so neposredno povezani z izpostavljenostjo kemikaliji. Ker embalaža izdelka lasso ni imela ustreznih opozoril o nevarnosti ob izpostavljenosti, je Francois tedaj trdil, da je Monsanto malomaren pri zagotavljanju ustreznega varovanja strank.

Na presenečenje mnogih se je francosko sodišče s trditvami in predstavljenimi dokazi strinjalo ter v začetku leta 2013 izjavilo, da je "Monsanto odgovoren za trpljenje, ki ga je Paul Francois doživel po vdihavanju izdelka lasso ... in ga mora v celoti poplačati." Pravijo, da sodišče pripravlja strokovno mnenje kako oceniti Francoisove izgube, da bi tako natančno opredelili, koliko mu mora Monsanto povrniti za dani primer.

Francois Lafforgue, odvetnik Paula Francoisa, je pred meseci za Reuters izjavil: "To je zgodovinska odločitev, saj je to prvič, da je izdelovalec (pesticidov) spoznan za krivega za tovrstno zastrupljanje."

Po navedbah Agencije za varstvo okolja (EPA) iz ZDA izpostavljenost alakloru lahko povzroči poškodbe na jetrih, ledvicah, vranici in očeh, lahko pa vodi do nastanka anemije in tudi raka. EPA se alaklor očitno zdi tako nevaren, da je agencija EPA za alaklor z namenom 'preprečitve morebitnih zdravstvenih težav' določila cilje najvišje onesnaženosti (ang. maximum contaminant level goals - MCLG).

Leta 2007 je Francija v skladu z uredbo Evropske unije iz leta 2006, ki prepoveduje nadaljnjo uporabo kemikalije na posevkih v vseh državah članicah, uradno prepovedala uporabo škropiva lasso.

Vendar kljub vsem dokazom, ki kažejo, da alaklor lahko moti hormonsko ravnovesje, povzroča reproduktivne ali razvojne težave in povzroča raka, kemikalijo v ZDA še vedno uporabljajo na konvencionalnih posevkih.

Za Reuters je Francois povedal še: "Danes sem živ, vendar bo del kmetijskega prebivalstva žrtvovan in bo zaradi alaklora umrl".

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si