Madžarska uničila vsa koruzna polja z gensko spremenjenimi posevki družbe Monsanto

Lajos Bognar, namestnik državnega sekretarja madžarskega Ministrstva za razvoj podeželja pravi, da se je Madžarska krepostno zoperstavila biotehnološkemu velikanu Monsanto in genskemu spreminjanju, saj je uničila približno 4 km2 koruze, za katero so ugotovili, da je zrastla iz gensko spremenjenih semen.  Za razliko od mnogih drugih držav v Evropski uniji so na Madžarskem gensko spremenjena semena prepovedana. Do podobnega ukrepa je v povezavi z gensko spremenjenimi sestavinami prišlo tudi v Peruju, kjer so za gensko spremenjeno hrano izrekli 10-letni moratorij.

Vir: Trueactivist.com

Planetsave poroča:

Na Madžarskem so skoraj 4 km2 koruze, za katero so odkrili, da je zrastla iz gensko spremenjenih semen, uničili, je dejal Lajos Bognar, namestnik državnega sekretarja Ministrstva za razvoj podeželja. Gensko spremenjena semena so spodkopali, vendar se pelodi s koruze niso razširili, je še dodal.

Za razliko od nekaterih članic EU so na Madžarskem gensko spremenjena semena prepovedana. Preverjanja se bodo kljub dejstvu, da so se prodajalci dolžni prepričati, da so njihovi izdelki brez GSO, nadaljevala, je dejal Bognar.

Med preiskavo so nadzorniki med posevki našli krovne 'izdelke' družbe Monsanto.

Prosto gibanje blaga znotraj EU pomeni, da oblasti ne bodo preiskovale, kako je seme prispelo na Madžarsko, bodo pa preverili, kje blago lahko odkrijejo, je dejal Bognar. Regionalni javni radio je poročal, da sta v zadevo vključeni dve največji družbi za 'izdelavo semen' in morda so semena posejana po več tisoč hektarih v državi. Večina lokalnih kmetov se je pritožilo, ko so odkrili, da uporabljajo gensko spremenjena semena.

Sezona je že na poti, za sejanje novih posevkov je prepozno in tako je letošnja žetev izgubljena.

Da je stvar za kmete postala še težja, je družba, ki je v okrožju Baranya distribuirala semena, v postopku likvidacije. Tako bodo mednarodne družbe za izdelavo semen morebitno odškodnino v glavnem plačali upnikom propadle družbe, ne pa kmetom.

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si