800 znanstvenikov zahteva konec globalnega 'eksperimenta' z GSO

Ste slišali za 800 priznanih znanstvenikov, ki so se sestali in zahtevali konec pridelave gensko spremenjenih posevkov in izdelkov? Znanstvenikov, ki so svetovne voditelje pozvali k ponovnemu premisleku o prihodnost kmetijstva, si prizadevajo za trajnostnost, ne za dobičke korporacij? Ne bodite presenečeni, če niste, saj se veliki mediji te teme ne bodo dotaknili.

Vir: worldtruth.tv

Takšno zahtevo je izreklo osemsto znanstvenikov. Prvič so jo izrekli pred desetletjem, nato pa so jo vsa leta posodabljali, dodajali podpise in datume izdaj. Kljub temu so globalne velesile njihove pozive le ignorirale.

The Institute of Science in Society (Inštitut za znanost v družbi) je nepridobitna skupina znanstvenikov iz različnih delov sveta, posvečena končanju, kot oni pravijo, 'nevarnega eksperimenta z GSO (gensko spremenjenimi organizmi'). V odprtem pismu svetu so poudarili zakaj morajo vlade nemudoma, še preden pride do nepopravljivih vplivov na zdravje ljudi in splošnega zdravja na Zemlji, ustaviti gensko spremenjene posevke.

Odprto pismo svetovnih znanstvenikov vse vlade vsaj za pet let poziva k takojšnji opustitvi vseh okoljskih izpustov gensko spremenjenih posevkov in izdelkov, tako komercialnih kot testnih.

Želijo tudi razveljavitev in prepoved patentov na organizme, celične linije in živa bitja. Tovrstni patenti (to je neke vrste korporacijska verzija 'igranja Boga') "ogrožajo prehransko varnost, kaznujejo biopiratstvo avtohtonega znanja in genskih virov, kršijo temeljne človekove pravice in dostojanstvo, ogrožajo zdravstvo, ovirajo medicinske in znanstvene raziskave ter so proti blaginji živali".

In, kot je na NaturalSociety nedavno dejal Anthony Gucciardi, bi bile to slabe novice za Monsanto, ki mu je vrhovno sodišče ZDA podelilo 'pravico' do patentiranja življenja.

Znanstveniki spregovorijo

Na začetku (po prvem osnutku leta 1999) je imelo pismo le nekaj več kot 300 podpisov. Od tedaj je številka bistveno višja. V času pisanja tega prispevka ima dokument 828 podpisov, ki predstavljajo 84 različnih držav.

Medtem, ko Monsanto in Urad za hrano in zdravila ZDA trdita, da nam glede GSO ni treba skrbeti, da so to varni pripomočki v prihodnosti kmetijstva, se rastoče število priznanih znanstvenikov s trditvijo ne strinja. Torej, kdo posluša?

Pismo so izročili številnim vladam in organizacijam, vključno s Komisijo ZN za trajnostni razvoj, konvencijo ZN za biološko raznolikost, Svetovno trgovinsko organizacijo in celo kongresu Združenih držav. Pismo so izročili na teh mestih, vendar se zdi, da jim ni prisluhnil nihče.

 

Prevod članka: Ganeša

Izdelava spletnih strani ganesa.si

 

Izdelava spletnih strani ganesa.si